Mi a szárazruha (Drysuit) és hogyan működik?

A búvárkodás során az egyik legfontosabb feladat, hogy megakadályozzák a test kihűlését. A víz nagyon jól vezeti a hőt, hővezetési tényezője 96 W/mK (a levegőé 0.02 W/mK). Egy hideg vízben úszó ember, védelem nélkül akár perceken belül kihűl ami görcsöket okoz, és halállal is járhat. Amennyiben a test maghőmérséklete 35 Celsius alá esik hypothermiáról beszélhetünk, 31 Celsius alatt pedig rendkívül súlyos hypothermiáról. A kihűlés során a test megpróbálja a maghőmérsékletet megőrizni, ezért fokozatosan összeszűkíti a végtagokban az ereket, ez a végtagok vérellátását lecsökkenti, így az ott felhalmozódott nitrogén kiürülése is lelassulhat. A kihűlés nem csak emiatt veszélyes. A hosszú merülések alatt a lassú kihűlés még veszélyesebb tud lenni, mivel a fázó búvár nem tud koncentrálni.

Megfelelő öltözettel védekeznünk kell. A szárazruha funkcionálhat tartalék kiegyenlítő térfogatként, míg a nedves nem. A trilaminált anyaga erősebb mint a kompresszált neopréné, ezért inkább ezt használjuk.

De a szárazruha önmagában nem véd a kihűléstől, a lényeg, hogy hogyan öltözködünk a ruha alatt. Erre a célra sokféle aláöltözék használható. Az aláöltözékeknél általában g/m2-értéket adnak meg, ami a szigetelőanyag mennyiségére utal a ruhában, de egyes gyártók az ajánlott hőmérséklet tartományokat is megadják.

A 100-150 g/m2-es aláöltözékeket csak meleg vízben, rövid merülésekre használhatjuk . A legnagyobb szigetelést a 400 -500 g/m2 -es ruhák adják. Itt sem mindegy milyen anyagot választunk, hiszem nem minden a súly sem Ma már a komoly gyártók speciális anyagokat használnak a hőszigetelés fokozására, mint pl. a Thinsulate. Van még valami, ami fontos az aláöltözéknél, ez pedig a réteges öltözködés. Ajánlott a szárazruha alatt is több réteget felvenni, hogy fokozzuk a hőszigetelésünk. Az első rétegnek itt a vékony sport aláöltözékek használatosak, amit pl. sieléshez, vagy magashegyi túrázáshoz is használnak. Erre kerül a közbenső réteg, majd a vastag aláöltözék. Használnak önmagában is hordható, polár anyagból készült ruházatot is, ennek anyagsűrűsége meghatározza a felhasználási tartományokat. Így pl. egy 200-as polár kb. 15 – 22 C-fokos vízben való merülésre kiválóan megfelel.

Ha egy életre akarod…

A HTD Trlam X3 Reflection  (HTD – HIGHLY SKILLED TECHNICAL DIVER) a termékkör jelenlegi csúcsmodellje. Az elnyűhetetlen 450-es trilaminált anyagot a kordurán kívül a kevlár feltétek teszik örök életű darabbá. Bár nem olcsó ruha, de a cél nem is a kisebb igényű piac meghódítása volt vele, hanem egy olyan termék megteremtése, mely a professzionális piac maximalizált igényét hivatott kiszolgálni. Használják barlangban is, kihasználva a fényvisszaverő, reflektív feltéteket, vagy szokásos még  extrém merülésre, mostoha körülmények közé..

Pin It on Pinterest

Share This